« Een testament kan veel narigheid voorkomen, maar lang niet iedereen heeft er een!»

Gepubliceerd op 13-12-2018

Een testament is een belangrijk document, maar lang niet iedereen heeft er 1. Uit  onderzoek blijkt dat ruim 40 procent geen testament heeft.

Testament voorkomt problemen

Als er iemand overlijdt, moet er in kort tijd heel veel geregeld worden. De naasten moeten worden ingelicht, de begrafenis of crematie moet worden geregeld en de rouwkaarten geschreven. Een volgende stap is vaak het uitzoeken van de spullen. Voor sommige mensen kan dit door bijvoorbeeld familieruzie   een netelige kwestie zijn. Als zowel broer A als broer B menen dat zij recht hebben op die mooie klok van hun overleden moeder, dan kan dit een serieus probleem worden. Soms kan het zelfs zo uit de hand lopen dat een rechter moet beslissen wie uiteindelijk de klok krijgt. Een testament kan de kans op dit soort situaties zoveel mogelijk beperken. In zo’n document kan onder meer worden aangegeven wie welke spullen krijgt na het overlijden en kan worden aangegeven hoe de financiële erfenis moet worden geregeld.

40 procent heeft geen testament

Hartstikke handig, maar voor veel mensen nog steeds niet genoeg reden om een testament te laten afsluiten bij de notaris. Uit het onderzoek van Hallo Nederland blijkt dat ruim 60 procent van de 2000 leden van het MAX Opiniepanel een testament heeft, wat betekent dat er ook nog steeds heel veel mensen zijn die hun erfenis niet hebben laten vastleggen.

Verouderd testament

Heeft u een testament? Dan is het verstandig om deze van tijd tot tijd door te lopen, want het is belangrijk dat deze aansluit bij de huidige situatie. Ruim 77 procent van de leden van het MAX Opiniepanel zeggen dat hun testament op orde hebben. Wie een verouderd testament heeft, loopt de kans dat alsnog problemen ontstaan na het overlijden.

Bron: Max Vandaag 12-12-2018

notariaat-1544706071.jpg