« Interessant artikel van NTRS.nl»

Gepubliceerd op 10-08-2018

Wie wil het niet ? Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen. Maar het spreekwoord zegt het al: ouderdom komt met gebreken. Dus misschien wil je een inloopdouche in plaats van een bad met hoge instap of de garage ombouwen tot slaap- en badkamer zodat je niet meer dagelijks de trap op hoeft.

Verbouwen kost geld en veel ouderen hebben wel vermogen (doordat ze hun huis -bijna- “hypotheekvrij” hebben) maar onvoldoende spaargeld om een aannemer te betalen. Veel senioren willen geen nieuwe lening aangaan omdat ze dan hogere maandlasten krijgen doordat ze rente en aflossing moeten gaan betalen. Zij zullen daarom blij zijn dat er nu de Verzilverlening is van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVH). Tot 80% van de WOZ-waarde kun je geld lenen om je huis aan te passen. Daarnaast is de rente met 1,8% ook nog eens laag.

Dat je maandlasten niet omhoog gaan, komt doordat de rente en de aflossing (die wel verschuldigd zijn), worden bijgeschreven bij de hoofdsom. Ieder jaar wordt de schuld hoger, maar daar merk je maandelijks niets van. Het nadeel van dit soort “opeet hypotheken” is wel dat je bij verkoop van je huis minder geld overhoudt. Daarom staan er op de site van SVH ook waarschuwingen.

Het is aan jou om te overwegen of je je kinderen of erfgenamen nu al wilt inlichten over deze (ieder jaar hoger wordende) schuld. Omdat hun erfenis daardoor lager wordt, kan het discussies in de familie opleveren. Een ander punt is dat als uw huidige (hypothecaire) lening over een paar jaar afloopt, uw bank de lening misschien niet voortzet. U heeft tenslotte door de Verzilverlening wel een hogere schuld.

Dus denk goed na voor u gaat Verzilveren en bedenk: niet alleen verbouwen kost geld, geld lenen ook.

images-1536759045.jpg